Kullindustrien – de nye slavehandlerne?!

Kanskje det mest oppmuntrende tegnet på at Parisavtalen faktisk vil bety noe: Den har drevet kull-lobbyen i EU fra vettet. 🙂

Brian Ricketts, generalsekretær i interesseorganisasjonen Euracoal («kullets stemme i Europa») har sendt et langt brev til medlemmene sine med mørke fremtidsvisjoner etter Paris: Klimabevegelsen er i siget, og kullindustrien vil bli «hatet og bakvasket på samme måte som slavehandlerne en gang ble hatet og bakvasket».

The climate bandwagon is rolling and gathering speed such that the fossil fuel industry will spend the coming years and decades in the spotlight for all the wrong reasons. We will be hated and vilified, in the same way that slave traders were once hated and vilified.

Jeg pleier å heve et oppgitt øyenbryn når folk setter moralsk likhetstegn mellom produksjon av fossile brensler og fortidens grufulle forbrytelser mot menneskeheten, men det er unektelig interessant når det kommer fra kull-lobbyen selv. Er dette en slags innrømmelse, tro, eller mener Brickett at de stakkars slavehandlerne bare var misforstått? 😉

Ellers satt konspirasjonsteoriene løst. Forestillingen om at vi kan gå over fra fossile brensler til fornybar energi forklarer Brickett med at de fleste av oss er «hjernevasket» av FN :

The world is being sold a lie, yet most people seem to accept the lie, even if they do not believe it. The UN has successfully brainwashed most of the world’s population such that scientific evidence, rational analysis, enlightened thinking and common sense no longer matter.

Og hva skulle hensikten med det være? Verdensregjering. Selvfølgelig.

The importance of the Paris Agreement lies not in its wording, which is weak to the point of irrelevance, but in the direction of travel. For the first time, all nations will report transparently to the UN every two years their GHG emissions (except the least developed countries and small island developing states) and submit plans to curb future emissions. Thus, the Paris Agreement is a step towards global government – a notable achievement and reflected also by the UNFCCC’s engagement with cities, regions, companies and investors, thus bypassing nation states.

Å skrive en rapport annethvert år er jo ikke akkurat noen suverenitetsavståelse, da. Parisavtalen bygger som kjent utelukkende på frivillige nasjonale bidrag til utslippsbegrensninger, fordi forhandlerne er kommet til erkjennelsen at ingen kan få landene til å kutte utslipp de ikke vil kutte, uansett. Den speiler nettopp det faktum at en verdensregjering ikke finnes, og heller ikke er tenkelig – at verdenssamfunnet er det statsviterne ville kalle et anarki.

I et blogginnlegg her om dagen noterte Euracoal at Paris-rapporten deres var blitt sitert i en del medier: «It was a mistake to share it.» Men ikke å skrive til medlemmene sine og sammenligne dem med slavehandlere? – Samme sted noterer de at det «ikke er lett å forklare» hvordan svakere klimamål kan gi større utslippsreduksjoner, slik de faktisk argumenterte i oktober (i det Bellona karakteriserte som et selvmordsbrev). Vi får bare håpe de fortsetter å dele tankene sine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *