Ukerevy: Folkekrav om klimahandling

Hundretusener utålmodige mennesker marsjerte i gatene på søndag for å kreve klimahandling av verdens regjeringer. De fleste av dem i New York, der klimatoppmøtet skjer denne uken.

Brems norsk oljeutvinning – 100 000 klimajobber nå! krever kampanjen Broen til fremtiden, en allianse mellom fagorganiserte, miljøvernere og kirkelige. De vil ha 100 000 underskrifter også, og du kan undertegne.

Rapporten New Climate Economy ble lagt frem. Vekst eller klimatiltak? Ja takk, både pose og sekk, sier rapporten. Rapporten påpeker nyttig nok at verden uansett kommer til å investere en haug med penger i infrastruktur de neste tiårene, og at det klimavennlige samfunnet ikke blir vesentlig dyrere å bygge enn det forurensende.

Bellona hilste rapporten velkommen, og fokuserte på utfasing av norske fossilsubsidier.

Ett av budskapene gjaldt tettere byutvikling og kollektivtransport. En annen rapport, A Global High Shift Scenario, fulgte opp med at kollektivsatsing kan redusere CO2-utslipp fra passasjertrafikk i verdens byer med 40% innen 2050, er bra for helsen og bra for de fattige.

Vi vil trenge el-bilen også, sa en norsk allianse av bilister, syklister og de mer teknologivennlige delene av miljøbevegelsen, som tok elbil-satsingen i forsvar. Det samme sa forskere ved NTNU, mens en transportforsker kritiserte subsidieordningenes perverse incentiver til å kjøre mest mulig elbil i stedet for kollektivt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk utdype sine nye tanker om energi og klima på Blindern. Da han sa at 2/3 av gjenværende fossile brensler må bli liggende under bakken, mente han visst at andre måtte la dem ligge. En logikk som sikkert vil tiltale flere land.

Forskningsnytt

Det er blitt liten tid til blogging og liten tid til å lese forskningsnytt. August 2014 var den varmeste august globalt siden målingene begynte, meldte NOAA. I Norge lå august 1 °C over normalen, og Sør-Varanger målte 31 °C for første gang. Varmt, men ikke så rekordvarmt som juli (4,3 °C over normalen).

I forrige uke kunne man lese om hvordan havoppvarming øker risikoen for skadelige artsinvasjoner, såvel i Atlanteren som i Middelhavet. Økt snøfall taper mot økt bresmelting i kappløpet om fremtiden til isbreer på den antarktiske halvøyen. Det ser dårlig ut for stabilisering av verdens befolkning, som med 80% sannsynlighet vil bli mellom 9,6 og 12,3 milliarder i 2100, ifølge en ny FN-studie.

På den lyse siden kan noen arter utvikle tilpasningsevnen til klimaendringene raskere enn forventet, både noen tropiske reptiler og den viktige kalkskjelldannende algen E. Huxlei. Og jeg vet ikke om det er en god nyhet eller ei, men forventningen om at «tørt blir tørrere, vått blir våtere» slår kanskje ikke til over land likevel, til irritasjon for alle oss som liker enkle tommelfingerregler.

I kategorien «ingen bombe det da» melder forskere ved FNI at det ikke skjer fremskritt mot en ambisiøs klimaavtale fordi USA og Kina ikke vil, mens en NHH-forsker forklarer i enkle setninger hvorfor det er vanskelig å bli enige om hvem som skal gjøre hva.

Gunnar Album (1965–2014)

Med sin kritiske innsikt og pågangsmot fylte Gunnar den korte tiden han fikk med engasjement og innsats nok til flere egne livsløp, og var en inspirasjon for mange andre. Én av de mange tingene han lærte meg i de få årene for lenge siden da jeg kjente ham, gjaldt «globale» problemer som klima: alle utslipp er lokale.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *